Welke koffiebonen zijn lekker? 4 tips om zelf lekkere bonen uit te kiezen

welke koffiebonen zijn lekker

Koffie draait om smaak en die smaak wordt voor een groot deel bepaald door de koffiebonen die je kiest. Regelmatig krijgen we vragen als ‘welke koffiebonen zijn lekker?’ en ‘welke koffiebonen moet ik kiezen voor mijn koffiemachine?’.

Er bestaat echter niet één juist antwoord op deze vragen. Over smaak valt immers niet te twisten. Wel kunnen we je op weg helpen met 4 tips om zelf lekkere koffiebonen uit te kiezen.

1. Leer de basissmaken van koffiebonen kennen

Daar staat ‘ie dan te glimmen: jullie spiksplinternieuwe koffiemachine op kantoor. Nu nog de lekkerste koffiebonen. Als je op zoek gaat naar de perfecte koffieboon, die past bij jouw smaak, zetmethode en voorkeur, dan is het verstandig om je eerst te verdiepen in de basissmaken van koffie.

Koffie is wat dat betreft net als wijn; de herkomst, de soort koffieplant (Arabica of Robusta), de verbouwings- en verwerkingsmethodes hebben allemaal invloed op de smaak. Zo kan het ene kopje koffie licht en fruitig smaken, terwijl het andere vol en nootachtig smaakt. Er zijn tal van smaaknuances te onderscheiden. Welke smaak jij het lekkerst vindt, is een kwestie van veel proeven en uitproberen. Verschillende soorten koffiebonen bestellen, is daarom een goed idee.

Het ‘coffee flavour wheel’ kan je vervolgens helpen bij het herkennen van de smaken. Hierin vind je de meest voorkomende smaken uitgesplitst in verschillende nuances. Van chocoladetonen tot frisse citrussmaken en van wijnachtig tot bloemige smaaktonen.

2. Lekkere koffiebonen; herken de herkomst

Zodra je weet welke smaken jouw voorkeur hebben, kun je erachter proberen te komen uit welke regio jouw favoriete koffiebonen komen. Grofweg zijn er drie koffieproducerende regio’s te onderscheiden:

  • Midden- en Zuid-Amerika (o.a. Costa Rica, Colombia, Mexico, Brazilië);
  • Afrika en het Midden-Oosten (o.a. Ethiopië, Kenia, Jemen);
  • Azië (o.a. Indonesië, India, Vietnam).

Koffiebonen uit Latijns Amerika hebben vaak wijnachtige fruittonen, met uitzondering van Braziliaanse koffie die over het algemeen wat meer naar de bitterzoete smaak van chocolade neigt. Bij Afrikaanse koffiebonen kom je vaak wat meer fris fruitige smaken zoals blauwe bessen, aardbeien of citrusvruchten tegen. Koffie uit Azië smaakt meestal wat meer zoet en kruidig.

Uiteraard zal de echte fijnproever of koffiekenner binnen deze regio’s nog grote verschillen kunnen aanwijzen. Bovendien is niet alleen het land van herkomst van invloed op de smaak, ook de branding (licht, medium, donker gebrand) kan een groot verschil maken.

3. De invloed van de branding

De koffiebonen die wij in de winkel kopen zijn gebrand. Dit brandingsproces verandert de groene koffiebonen namelijk in de bruingekleurde koffiebonen zoals wij ze kennen. En niet alleen de kleur verandert door het branden, ook de smaak wordt anders. Hoe donkerder de branding (dark roast), hoe meer de oorspronkelijke smaak van de koffieboon verandert. ‘Dark roasts’ herken je aan de donkerbruine, bijna zwarte, kleur en een olieachtig laagje op de koffieboon.

Bij KoffieWerkt vinden we dit geen echte lekkere koffie meer. Omdat de boon zo ver is doorgebrand proef je eigenlijk alleen nog maar bittere asachtige smaken. Helaas duiden nog veel mensen deze smaak aan als ‘gewone koffie’, jammer want het kan zoveel lekkerder. Trouwens, dat vettige laagje vindt je machine ook niet fijn, want dat vet gaat op plekken zitten die niet of moeilijk schoon te maken zijn en dat zorgt op den duur voor problemen.

Wil je de oorspronkelijke smaak van de koffiebonen goed kunnen proeven in je kopje koffie? Kies dan voor een ‘light’ of ‘medium roast’ variant. Een ‘specialty coffee’ koffiebranderij zal de roast altijd aanpassen aan het soort bonen en de te gebruiken zetmethode. Dit om de smaak van de boon zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen. Let dus op de intensiteit van de branding wanneer je op zoek gaat naar jouw ideale koffiebonen. En als je dan toch op de verpakking kijkt, let dan meteen even op de brandingsdatum. Na zo’n 6 tot 8 weken gaat de kwaliteit namelijk achteruit en zal de koffie minder lekker smaken.

4. Iedere koffiesoort z’n eigen smaak

Tot slot maakt het uit hoe jij jouw favoriete koffie het liefste drinkt. Houd je van een cappuccino, een espresso, een latte macchiato of drink je het liefst een long black? Stem de keuze voor koffiebonen af op de manier waarop je jouw koffie zet en drinkt. Zo combineren koffiebonen met een frisse zure smaak over het algemeen minder goed met de romige melk van een cappuccino of latte macchiato. Koffiebonen met meer chocolade-, noot- of kruidige smaaktonen passen hier beter bij. Voor een long black kun je daarentegen wel weer prima kiezen voor wat frissere, groene of fruitige smaken.

Wil je meer weten over het kiezen van de beste koffiebonen of wil je maandelijks vers gebrande specialty koffiebonen op kantoorontvangen? Neem gerust contact met ons op. Wij voorzien je graag van de lekkerste koffie en advies op maat.