De koffiemachine op kantoor bepaalt de smaak.

Er worden bijna mythische krachten toegekend aan de koffiemachine op kantoor of de werkvloer. Hele volksstammen zouden niet meer ‘normaal’ kunnen functioneren zonder koffie.  De productiviteit zou dalen tot een dramatisch dieptepunt. En uit onderzoeken blijkt keer op keer dat werknemers met alle liefde een dag vrij opgeven of de laptop van de zaak afslaan, mits ze maar goede koffie krijgen.

Ja, koffie is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. En toch presteren bedrijven het om voornamelijk ‘slechte’ of beter gezegd slecht drinkbare koffie aan hun personeel en klanten te serveren.

Wat heeft de koffiemachine op kantoor daar mee te maken? Nou, best veel. De keuze voor een bepaald soort machine, bepaalt namelijk in grote mate wat de smaak en kwaliteit van de geschonken koffie is. Daarom vind je hieronder informatie waarmee het makkelijker wordt om de juiste keuze te maken. Wil je liever persoonlijk advies? Vraag dan hier een koffieconsult aan.

offerte aanvragen

    [mc4wp_checkbox "Ja, ik wil in de mailing lijst"]

    velden met een * zijn verplicht

    Wat voor koffiesystemen zijn er?

    Er zijn grofweg 6 verschillende systemen te onderscheiden voor een koffiemachine op kantoor:

    • Espressomachines met losse bonenmaler
    • Vol automatische espressomachines
    • Capsules of ‘Portion Packed’
    • Koffieautomaat met koffie-extract
    • Freshbrew of filterkoffieautomaten
    • Instant of vriesdroogkoffieautomaten

    Wat niet iedereen weet, en wel heel belangrijk is, is dat de verschillende systemen een duidelijk verschil hebben in de smaak van het uiteindelijke kopje koffie. Dit heeft te maken met de manier waarop de koffie gezet wordt en de koffiebonen die erin gaan.

    In de meeste gevallen krijg je de lekkerste espresso (en ja, dat is subjectief) met vers gebrande koffiebonen van hoge kwaliteit, die perfect gemalen worden en door een professionele barista met een espressomachine gezet is. Instant of vriesdroogkoffie wordt vaak als minst lekkere koffie gezien. Het rijtje hierboven staat in feite al op volgorde van meest naar minst lekkere koffie. Daarmee is een keuze maken nog niet gemakkelijker gemaakt, want ieder systeem heeft zijn voor- en nadelen. Laten we daarom ieder systeem afzonderlijk kort bespreken.

    De espressomachine met losse bonenmaler

    Dit is waar het echte espresso drinken in Italië mee begonnen is en wat door de jaren heen is uitgegroeid tot een ware kunst. Een barista die vers gebrande koffiebonen, een professionele bonenmaler en espressomachine tot zijn beschikking heeft, kan het uiterste uit een koffieboon halen. En dat maakt dat deze vorm van espresso maken eigenlijk de ultieme manier is als het om smaak gaat. Er zijn veel keuzemogelijkheden qua materiaal, koffie, melk, enz. Hierdoor is mogelijk je eigen stempel op de koffie te drukken. Het geheel ziet er daarnaast imposant uit en straalt kwaliteit en professionaliteit uit.

    Er komen echter veel variabelen kijken bij het zetten van een écht lekkere espresso met dit systeem. Je dient goed te weten wat er in iedere stap van het zetproces gebeurt. Dat vergt kennis en ervaring. En dat is direct de grote valkuil om dit systeem als koffiemachine voor kantoor te gebruiken. Niet iedereen kan namelijk met deze machines omgaan. De snelheid en het aantal koppen waarmee de koffie per keer gezet wordt, zijn daarnaast een beperkende factor wanneer er veel piekmomenten zijn. Het onderhoud weerhoudt mensen daarnaast ook om dit systeem op kantoor te implementeren. Als je dus niet de beschikking hebt over een professionele barista, en je niet van plan bent alle medewerkers een baristatraining te geven, dan is dit systeem waarschijnlijk niet iets dat voor jouw organisatie werkt.

    Voordelen:

    • Ultieme smaakbeleving
    • Veel keuze vrijheden
    • Straalt kwaliteit en professionaliteit uit

    Nadelen:

    • Vergt veel kennis en ervaring
    • Zetsnelheid en maximaal aantal koppen per keer is beperkt
    • Dagelijks onderhoud en algemeen onderhoud

    Volautomatische espressomachine

    Een systeem dat duidelijk aan een opmars bezig is als dé koffiemachine voor op kantoor. En dat is niet zo verwonderlijk. Als je qua smaak echt een goede kop koffie wilt, veel keuze mogelijkheden wil hebben en dat met één druk op de knop. Dan zijn er in dit segment hele goede machines te vinden die dat ook daadwerkelijk leveren. Er zijn zelfs machines die met verse melk werken en niet onder doen voor menig barista. Voor het kantoor waar smaak, kwaliteit en een breed assortiment aan koffierecepten belangrijk is, zijn deze systemen zeker het overwegen waard.

    Wat dit segment moeilijk maakt is het feit dat er een hele boel verschillende machines zijn. En de ene volautomatische machine is de andere niet. Het binnenwerk en dus de manier waarop de koffie gezet wordt is cruciaal. Er zit dan ook een groot verschil in de uiteindelijke smaak en kwaliteit van de geleverde kop koffie. Daarnaast zijn de bonen die gebruikt worden sterk van invloed op het eindresultaat. Laat je goed adviseren en als het kan, vraag dan om een proefplaatsing. Dan weet je in ieder geval wat je in huis haalt. Ook bij deze machines zal je dagelijks onderhoud moeten plegen. Zeker als er met verse melk gewerkt wordt. Dat is beduidend minder dan bij de bovenstaande categorie en iets meer dan bij de onderstaande systemen.

    Voordelen:

    • Zeer goede smaakbeleving met de juiste machine en vers gebrande koffiebonen
    • Professioneel resultaat met één druk op de knop zeker i.c.m. verse melk
    • Veel keuze mogelijkheden in te bereiden koffierecepten (Latte Macchiato / Cappuccino / Espresso / enz.)

    Nadelen:

    • Groot verschil in kwaliteit binnen segment
    • Zetsnelheid en maximaal aantal koppen per keer
    • Dagelijks onderhoud (bij gebruik verse melk)

    Koffiecapsules

    Op de consumentenmarkt is dit systeem niet meer weg te denken. Er zijn verschillende soorten. Van systemen die meerdere warme dranken kunnen zetten tot een puur koffie of thee georiënteerd systeem. Menig startende onderneming heeft zo’n systeem omdat het relatief makkelijk is en er constante kwaliteit wordt geleverd. Capsule er in, druk op de knop en klaar. Het onderhoud is ook laag. Natuurlijk moet er dagelijks het e.e.a. schoongemaakt worden en af en toe ontkalkt, maar dat is dan ook alles. Er zijn koffiemachines voor op kantoor ontwikkeld die met capsules werken. Die zijn gelijk in gebruik en sommigen hebben zelfs de uitstraling van een echte “barista” machine.

    Of je nu voor de consumentenvariant of de kantoorvariant kiest. Prijs blijft een van de  grootste nadelen bij dit systeem. Als het verbruik laag is, merk je dat niet direct en is het soms zelfs goedkoper dan een volautomatische machine. Gaat het verbruik omhoog, dan gaat het serieus geld kosten. Dat komt door de prijs van de koffiecapsule. Omgerekend ben je per kilogram koffie ongeveer €70,- kwijt. Een ander nadeel is de beleving. Alles zit in die capsule en je hebt haast niet meer door dat het om koffie gaat. Bij dit systeem is ook de zetsnelheid bij piekbelasting een nadeel. En er zijn maar een handje vol aanbieders van dit soort systemen voor op kantoor.

    Voordelen:

    • Constante kwaliteit
    • Relatief laag onderhoud
    • Gebruiksgemak

    Nadelen:

    • Prijs per kopje / kg koffie
    • Beleving van echt verse koffie
    • Zetsnelheid en maximaal aantal koppen per keer
    • Aantal aanbieders

    Koffieautomaat met koffie-extract

    De automaat werkt met een pak koffie-extract. Het extract wordt verdund met water om de gewenste koffievariëteit te krijgen. De melkrecepten worden met een soortgelijk melkpak gemaakt. Vaak is het ook mogelijk om ander warme dranken zoals chocomel te serveren. De snelheid waarmee koffie gezet kan worden en het relatief lage onderhoud zijn duidelijk de twee grootste pluspunten.

    Helaas wordt er flink op smaak ingeleverd ten opzichte van de bovengenoemde systemen.  En als je echt lekkere koffie wil, is het de vraag of je hier blij van wordt. De pakken die in de automaat gaan dienen tevens gekoeld bewaard te worden. Dat is niet voor iedere organisatie even makkelijk. Ook kan je niet overal de navulpakken krijgen en ben je vaak aan een handjevol leveranciers gebonden.

    Voordelen:

    • Zet snelheid
    • Relatief weinig onderhoud
    • Meerdere warme dranken

    Nadelen:

    • Smaak
    • Navulling dient in de koelkast bewaard te worden
    • Aantal aanbieders

    Freshbrew of filterkoffieautomaten

    Een Freshbrew systeem is een koffieautomaat die met gemalen koffie werkt. De manier van koffiezetten is vergelijkbaar met de ouderwetse filterkoffie. Er wordt heet water op gemalen koffie geschonken waarna de koffie door een filter wordt getrokken. En dat alles volledig automatisch. Deze automaten werken vaak ook met meerdere warme dranken. Die gaan in poedervorm in de automaat. De prijs van een pak Fresbrew koffie is laag (vanaf +/- €9,50 per kilo) waardoor de prijs per kop laag is.

    Ook deze automaten scoren niet al te best op smaak. Er wordt met voorgemalen koffie gewerkt. Gemalen koffie verliest namelijk heel snel smaak. Dat komt door een proces dat oxideren heet. Als de koffie in een vacuümverpakking zit gebeurt er niet veel. Op het moment dat het pak echter open gaat, start het oxidatieproces en schiet de kwaliteit snel achteruit. En dat proef je. Door de manier van zetten is deze automaat ook minder snel dan de extract of instant varianten. Er wordt met gemalen koffie gewerkt waardoor er altijd koffieresidu (drab) over blijft. En dat moet natuurlijk opgeruimd worden. Hierdoor is het onderhoud ook meer dan bij extract of instant.

    Voordelen:

    • Prijs per kop
    • Meerdere warme dranken

    Nadelen:

    • Smaak
    • Zetsnelheid en maximaal aantal koppen per keer
    • Dagelijks onderhoud

    Instant of vriesdroogkoffieautomaten

    Als laatste de instant of vriesdroogkoffieautomaten. Het proces van instant of vriesdroog is begin 1900 ontdekt en eind jaren 30 van de vorige eeuw gecommercialiseerd. Het is ontwikkeld om op een makkelijke manier koffie te zetten. En makkelijk is het ook. Er hoeft alleen wat heet water op de instant of vriesdroog koffie en voilà een kop dampende kop koffie. Er is geen residu, dus weinig schoonmaak werkzaamheden. Ook is de prijs van dit soort koffie laag wat weer positief is voor de prijs per kop.

    Helaas vindt ook dit systeem zijn grootste vijand in de smaak. In vergelijking met bijvoorbeeld de espressomachine met losse bonenmaler smaakt deze koffie helemaal nergens naar. Het heeft weinig met echte verse koffie te maken. Maar daar is het ook niet voor ontwikkeld. Het gaat hier om gemak en snelheid. En daar scoort deze automaat hoog op.

    Voordelen:

    • Snelheid
    • Prijs per kop
    • Onderhoudt

    Nadelen:

    • Smaak
    • Smaak
    • En….smaak

    Dan dit nog even

    Als laatste nog een opmerking over het gebruik van topping, instant of poeder varianten in een koffieautomaat. Aan de buitenkant zie je er niets van en als alles goed gaat is er ook niks aan de hand. Alleen…. als er iets mis loopt. Dan heb je echt een kliederboel die opgeruimd moet worden en daar ben je best even mee bezig. Het is een plakkerig en lastig klusje. Onderhoud aan dit soort systemen is cruciaal om het netjes en schoon te houden. Houdt daar dus ook rekening mee als je voor dit soort automaten kiest. Wil je persoonlijk advies? Vraag dan hier een koffieconsult aan.