Bittere koffiebonen voor op het werk en andere veelgemaakte fouten bij het koffiezetten

Koffiebonen voor op het werk

Goede koffie is een vereiste op elke werkvloer. Punt. Je werkt hard en verdient lekkere koffie op het werk, niet die prut die nu wordt geschonken in de kantine.

Helaas is goede koffie op veel kantoren ver te zoeken. Zelfs melk en suiker kunnen het bruine slootwater niet meer redden. Bah!

Wij vertellen je wat de meest gemaakte fouten zijn bij het koffiezetten op kantoor. We leren je hoe je goede koffiebonen voor op het werk bestelt en hoe je vanaf nu koffie van barista-kwaliteit drinkt.

De 5 meest gemaakte fouten bij koffie op het werk

  1. Verkeerde keuze koffiebonen voor op het werk

“Maar wij hebben een luxe apparaat aangeschaft!” verdedigt je baas zich. Helaas gaat een duur apparaat je koffie niet redden. Kwalitatief goede koffie begint bij de keuze in koffiebonen voor op het werk. Zorg dat je slechts de beste koffiebonen bestelt, die met zorg zijn geplukt, geblend en gebrand. Alleen met de mooiste bonen van de beste plantages bereik je perfectie in een kopje.

Laat je niet verleiden tot het bestellen van goedkope b-kwaliteit koffie om een paar tientjes te besparen. Door het te ver doorbranden van de bonen krijgt de substantie vaak een donkere kleur en een bittere smaak. Ook kan een te hoog percentage Robusta er zelfs voor zorgen dat de koffie naar rubber gaat smaken, brrr. Zeg neetegen slechte koffiebonen en bestel alleen koffie van de beste kwaliteit.

  1. De koffie is niet vers

Oké, je hebt eindelijk je baas zover gekregen om koffiebonen van goede kwaliteit te bestellen. Een kleine overwinning, maar je bent er nog niet. Wist je dat de kwaliteit van koffiebonen achteruitgaat nadat ze gebrand zijn?

Gelukkig is de oplossing simpel. Met een koffie abonnement voor jouw bedrijf hoef je je nooit meer zorgen te maken of de koffie nog vers is. Jouw voorraad blijft niet langer dan vier weken staan. De koffie is zo vers, dat je collega’s niet meer bij het apparaat weg te krijgen zijn.

  1. Het water is te heet

Sla jij de koffie bij je opa en oma ook liever af omdat het zo enorm bitter smaakt? Dit komt omdat ze geleerd hebben om koffie met kokend water te bereiden. Die goede oude tijd was niet altijd beter!

Elke barista kan je vertellen dat dit een zonde is. Wanneer het water te heet is zorgt dit er namelijk voor dat de koffie verbrandt. Je verpest zo je koffie en geeft hem een bittere smaak. Wil je een perfect bakje zetten als een ware barista? Zorg er dan voor dat de temperatuur van het water tussen de 93 en 95 graden Celsius is. Bij deze temperaturen worden de aroma’s en smaakstoffen van de gemalen koffie het beste opgenomen en verander je de koffie in zwart goud. 

  1. Het koffiezetapparaat wordt niet gereinigd

Wiens beurt was het ook alweer om het koffiezetapparaat schoon te maken? Vaak schuiven collega’s de taak op elkaar af. En het resultaat? Het koffiezetapparaat staat aan te koeken in de hoek. Het is dan ook niet echt verwonderlijk dat de koffie op het werk hierdoor minder lekker smaakt toch?

In een niet gereinigd koffiezetapparaat bevinden zich oude resten koffie. Wanneer er water door het apparaat stroomt kunnen deze resten meekomen en de koffie een vieze smaak geven of zelfs gaan klonten. Ugh! Maak het koffiezetapparaat dus regelmatig schoon.

  1. Het water is niet vers

Wij komen vaak bij bedrijven die niet snappen waarom hun koffie niet lekker smaakt. Ze hebben de juiste bonen gekocht, ze hebben het koffiezetapparaat goed afgesteld… en toch is de koffie niet naar binnen te krijgen! Vaak vergeten ze echter iets belangrijks: vers water! Wanneer het water al een langere tijd in het reservoir van het koffiezetapparaat zit neemt het verschillende geuren op en gaat de zuurstof verloren. Het water neemt de koffie niet meer op en de smaak wordt ronduit vies. 

Om goede koffie te zetten hoef je echt geen fancy water te gebruiken. Nederlands kraanwater is goed genoeg. Om de laatste onzuiverheden en kalk te verwijderen kun je gebruik maken van een waterfilter. Je koffie is lekkerder en je machine verkalkt niet.  Een win-winsituatie!

De beste koffie en koffiebonen voor op het werk

Je hoeft geen koffiekenner te zijn om de fijne kneepjes van het vak te leren. Met goede koffiebonen voor op het werk en de juiste afstelling van het koffiezetapparaat kom je al een heel eind. En koffiebonen bestellen voor op het werk is nu nog makkelijker dan ooit. Met ons no-nonsens koffie abonnement ontvangt jouw bedrijf elke maand koffie. En niet zomaar koffie. Alleen de beste koffiebonen zijn goed genoeg.