Hoe zet je goede koffie op het werk? 4 tips van een koffiespecialist

Bijna driekwart van de Nederlanders drinkt dagelijks koffie op het werk. We drinken allang niet meer alleen het bekende bakje koffie met melk of suiker, maar bestellen ook steeds vaker een Italiaanse variant. Denk aan een sterke espresso of een lekkere latte of cappuccino: we zijn er dol op! Als echte koffiedrinkers hechten we dan ook veel waarde aan goede koffie op kantoor.

Maar hoe zorg je er nu voor dat de koffie op het werk van een goede kwaliteit is en blijft? Dat begint natuurlijk met een goede koffiemachine. Volgens onze koffiespecialist zijn er echter nog een paar andere belangrijke zaken waar je aan moet denken!

1. Maak de koffiemachine goed schoon

Een goede professionele koffiemachine voor op kantoor aanschaffen is natuurlijk het halve werk. Ook onderhoudsvriendelijke koffieapparaten moeten echter regelmatig worden schoongemaakt. Wanneer er te veel restanten in de machine achterblijven kan dit voor een onaangename, muffe smaak zorgen. Gelukkig geven JURA koffiemachines zelf aan wanneer ze gereinigd dienen te worden. En dat is teven super makkelijk gemaakt. Gewoon het automatische programma starten een reinigingstablet inwerpen en de rest gaat vanzelf. Reinig het apparaat dus als deze er om vraagt, dan houdt je alles netjes schoon en blijft de smaak optimaal.

2. De juiste koffiebonen kiezen

Een professionele koffiemachine voor op kantoor met verse bonen geeft meestal de lekkerste koffie. Er zijn echter veel verschillende aanbieders van koffiebonen en de kwaliteit kan flink variëren. KoffieWerkt biedt daarom eigen bonen aan van de beste microbranders van Nederland. De bonen zijn door de brander met zorg geselecteerd en gebrand, om het beste resultaat in een volautomatische machine te geven. Als je op zoek bent naar verse koffiebonen, kies dan voor een variant die past bij de smaak van de meeste medewerkers en klanten. Zo weet je zeker dat je iedereen op kantoor een kop koffie van topkwaliteit kan aanbieden. Wil echt een geheel eigen smaak, neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.

3. Koffiebonen vers houden

Wanneer je de perfecte bonen hebt geselecteerd, is het zaak om de kwaliteit van deze koffiebonen te behouden. Zorg er daarom voor dat de bonen niet te lang na branddatum bewaard worden. 6 à 7 weken na branddatum is echt maximaal. Met een koffieabonnement voorkom je dat bonen te lang staan, of dat je zonder komt te zitten. Daarnaast zijn er luchtdichte verpakkingen voor koffiebonen verkrijgbaar, die ervoor zorgen dat de boon zijn smaak niet verliest. Want lucht en vocht zijn de grootste vijand van een gebrande koffieboon. Ook is het verstandig om het reservoir van de koffiemachine niet voller te doen dan nodig. Het is niet gunstig voor de smaak als de bonen te lang in het apparaat blijven zitten. Is de omloopsnelheid dus niet al te hoog, doe het reservoir dan niet helemaal vol.

4. Stel de koffiemachine correct in

De meeste nieuwe koffiemachines hebben geavanceerde instel mogelijkheden. De belangrijkste instellingen worden automatisch geoptimaliseerd, toch is het nuttig om altijd te controleren of het apparaat goed op je wensen is afgestemd. Denk daarbij aan de maalgraad van de bonen, de hoeveelheid water per kop en de hoeveelheid gemalen koffie per kop. Deze instellingen hebben immers veel invloed op de smaak van de koffie. En ze staan met elkaar in verbinding. Als je gaat experimenteren met de smaak. Verander dan één van de drie variabelen per keer. Dan weet je het best wat voor invloed deze verandering op de smaak heeft gehad.

Ook koffie van topkwaliteit zetten op kantoor? Neem dan nu vrijblijvend contact met ons op. Onze koffiespecialisten geven u graag meer informatie over de mogelijkheden!