Een JURA koffiemachine ontkalken, hoe doe je dat?

De JURA koffiemachine op kantoor ontkalken, hoe doe je dat?

Een kwestie van onderhoud

Om de kwaliteit van je koffie te bewaken zul je “dagelijks” onderhoud aan je machine moeten plegen. Gelukkig zijn alle stappen voor het onderhouden van je machine zo makkelijk mogelijk gemaakt door JURA. Je JURA koffiemachine ontkalken is een van de meest tijdrovende klusjes die af en toe gedaan moet worden. Daarom adviseren wij om altijd gebruik te maken van een Claris Waterfilter. Deze filtert het water waardoor de machine niet om ontkalking vraagt en er voor zorgt de smaak en kwaliteit van het water voor je koffie constant is. Maar een JURA koffiemachine ontkalken, hoe doe je dat?

Een JURA koffiemachine ontkalken, hoe doe je dat

Let op: lees altijd eerst de gebruiksaanwijzing van je machine. De wijze waarop ieder specifiek model ontkalkt wordt, kan namelijk variëren. En de producten die je gebruikt voor het ontkalken van de machine zijn agressief. Lees dus ook goed de aanwijzingen en waarschuwingen op de verpakking.

Zo, dat gezegd hebbende, kunnen we van start.
Je JURA machine geeft zelf aan wanneer deze ontkalkt dient te worden. Er komt dan een melding in het display te staan. Meestal : “Apparaat Ontkalken”. Je kunt deze melding gedurende de dag negeren om wel nog koffie te kunnen zetten. Maar wacht niet te lang (max. 24uur) om problemen te voorkomen.

Voor je begint.

Controleer of er een waterfilter in de machine zit. Zo ja, verwijder deze en gooi al het water uit het reservoir. Zorg dat je een bakje hebt waar makkelijk een halve liter water in kan. Vul het bakje met 500ml water en los er drie ontkalkingstabletten in op. Het oplossen kan even duren. Gebruik het water met de tabletten pas als de tabletten helemaal zijn opgelost.

Stap voor stap ontkalken.

Ga naar het onderhoudsmenu en druk op ontkalken. De machine vraagt om een bevestiging van de start van de ontkalkingsprocedure en het gebruik van originele JURA producten. Als je deze vragen hebt beantwoord vraagt de machine om het programma te starten. Druk op start.

Nu volgen er enkele voorbereidende handelingen, sla deze niet over. Probeer ook niet “slim” te zijn door de residubak niet te legen en alleen er uit te halen en weer terug te doen. Dat geeft gegarandeerd rotzooi. En dat wil je niet. Echt niet.

Residubak legen. Haal de bak voor restwater en gebruikte koffie uit de machine. Leeg beide bakken en plaats ze terug in de machine. Het ontkalkingsmiddel dat je hebt opgelost mag nu in het waterreservoir. Plaats het lege bakje nu onder de heet water uitgang van de machine om het water dat door de machine spoelt op te vangen. Volg de instructies op het display en zet de machine niet uit. Het proces van ontkalken kan best even duren.

Op het moment dat de machine vraagt om de restwaterbak te legen ben je er bijna. Leeg de bak en plaats hem terug. De machine geeft nu ook aan dat het waterreservoir gevuld mag worden. Spoel het reservoir eerst even uit voor je er vers water in doet. Dan weet je zeker dat er geen ontkalkingsmiddel meer in zit.

Na het spoelen van de machine is de ontkalking klaar en geeft de machine aan dat deze weer in gebruikt kan worden. Best een tijdrovend klusje, niet? Plaats daarom altijd een waterfilter. Dat is ons advies.

Als er nog iemand je vraagt:

Een JURA Koffiemachine ontkalken, hoe doe je dat? Dan weet jij precies naar welke pagina je ze kan sturen. Deze.